Publicerad den Lämna en kommentar

Kippa – Judisk Huvudbonad

Detta är första inlägget i en serie om olika religösa huvudbonader.

Kippa på hebreiska – eller jarmulke på jiddisch – är huvudbonaden som varje rättrogen judisk man bär i synagogan och vid andra religiösa tillfällen. Den symboliserar Guds hand över människan.

Ortodoxa judar bär den alltid, då det sägs i Talmud att ingen bör gå utan att täcka sitt huvud. Dock är bruket att bära huvudbonad så integrerat med judisk tradition att det är svårt att skilja sedvänjan från verkliga bibliska påbud. Ändå var det först under medeltiden som huvudbonaden vann spridning som ett tecken på fromhet. Idag är det ett erkänt judiskt sätt att visa vördnad inför Gud. Kippan kan vara i alla färger och mönster, det viktigaste är att den täcker hjässan.

Medan männen täcker sitt huvud för att visa underkastelse inför Gud, täcker kvinnan främst sitt hår som ett tecken på anständighet då Bibeln skriver att hennes hår kan vara en frestelse för mannen. Strängt religiösa ortodoxa kvinnor bär även peruker, men även judiska kvinnor som vanligtvis inte täcker sitt hår respekterar oftast regeln i synagogan eller på andra heliga platser.

Läs mer

Lämna ett svar