Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Örjan Jakobsson

Så var det dags för ytterligare en intervju. Denna gång har turen kommit till Örjan Jakobsson, en frisör som tycker om huvudbonader. Örjan jobbar i Stockholm och har en ateljé i ett gammalt 1800-tals torp beläget i Tivedsskogen. Klicka vidare för att läsa mer om honom, och för att se hans fantastiskt fina bilder.

Berätta lite om dig själv

Hej, jag heter Örjan Jakobsson, född i Mariestad Västergötland men bestämde efter gymnasiet att flytta till Stockholm där jag jobbar som frisör. 1996-2000 bodde jag i London och jobbade där, också som frisör. Är väldigt intresserad av all slags mode men framför allt  av huvudbonader, kanske just för att jag är  van att jobba med huvudets form och hur man kan förändra ett utseende med en frisyr, samma gäller med en hatt eller fascinator.

Tycker att vi i Sverige är dåliga på att använda huvudbonad, något jag vill ändra på med mina kreationer. Jag har min ateljé i vårt 1800 tals torp som ligger  i den djupaste Tivedsskogen, där John Bauer målade sina vackra tavlor med älvor och troll. Dessa sagofigurer är till stor inspiration i mitt arbete.

När bestämde du dig för att jobba med huvudbonader?

Allt började med ett stort intresse för hattar och hårsmycken förstås, men också när jag gjorde brudar inför bröllop så märkte jag att det fanns ett stort hål i marknaden för vackra hårdekorationer, det mesta var lite för pråligt eller tråkigt.

Då började jag tillverka själv till mina kunder, detta blev uppskattat och spred sig till de andra frisörernas kunder, sen har det bara fortsatt och jag startade Parant med hemsida och allt. Bloggar och modemagasin upptäckte mitt hantverk, så nu får jag beställningar från hela världen.

Har du gått någon utbildning för att bli modist, eller är du självlärd?

Jag har inte gått någon modistutbildning utan är helt självlärd inom detta. Formkänslan har jag genom mina år som frisör och min underbara mormor som alltid tog sig tid att sitta med mig som barn, och vi lekte med garner, spetsar och textilier.

Var hämtar du inspiration?

Jag inspireras av allt som är vackert. Gamla möbler, blommor, tyger och framför allt virkade dukar och spetsar, detta underbara hantverk som oftast ligger nerstuvat i en låda eller ett skåp, en stor skatt!

Jag jobbar oftast  med just virkade spetsar och dukar som jag hårdstärker och formar som jag vill ha dem. Oftast jobbar jag med material som jag hittar på second hand och loppisar där man hittar spetsar, dukar, sidenband och pärlor. Gillar tanken på återvinning och att dessa vackra ting får komma ut ur sina skåp och bli vackra smycken att pryda ett huvud.

Finns det någon modist du beundrar, vem?

Min stora idol är så klart Philip Treacy , hans orädda stil och otroliga formkänsla.

Vilken är din favoritperiod i historien gällande hattar?

Min favoritperiod är utan tvekan 20-tal med dess färger och fjädrar, jag älskar fjädrar.

Nämn en kändis du skulle vilja skapa en hatt åt

Skulle vara underbart att få pryda någon någon i ett kungahus så klart. Vore fantastiskt om de ville hoppa på återvinningstrenden och värna om gamla vackra ting.  Få skapa en kreation i vacker spets till ett kungligt bröllop.

Har du några tips till de som vill jobba med hattar?

Om man ska syssla med detta måste man vara orädd och våga ta ut svängarna och vara beredd på att allt inte blir bra. Då är det bara att börja om, klippa bort använda delarna till någon annan skapelse. Sen måste man vara beredd att lägga mycket tid på marknadsföring, synas!

Var kan vi se och läsa mer om dig?

Örjan Jakobsson
Hemsida: www.parantparant.se
Epost: orjanjakobsson@live.se
Studio: Djupaste Tivedsskogen

 

Lämna ett svar