Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Anna-Stina Persson

Välkommen att presentera dig själv Anna-Stina Persson. Nummer två bland svenska intervjuer – hoppas fler ansluter sig. Anna-Stina är utbildad modist sedan ett antal år tillbaka. Hon syr allt för hand och använder material av marknadens högsta kvalitet.

Berätta lite om dig själv

Jag heter Anna-Stina Persson och är uppväxt i Sandviken, och sedan en lång tid tillbaka bor jag i Järbo som ligger 1,5 mil norr om Sandviken. Här bor jag med min familj och trivs väldigt bra med omedelbar tillgång till naturen.

Jag har deltagit i mässor och haft utställning i Stockholm.

När bestämde du dig för att arbeta med huvudbonader?

Har alltid varit intresserad av att skapa, hade en mor som alltid satt och hade något i sina händer, sydde och virkade underbara kreationer till min äldre syster så dom var nog de som inspirerade mig. Så det var naturligt för mig att välja ett skapande yrke.

När jag slutade skolan så fick jag tillfälle att prova på och arbeta i en hattaffär.

Har du gått någon utbildning för att bli modist, eller är du självlärd?

Modisten jag jobbade hos var skicklig och undervisade mig de grundläggande teknikerna och sedan var det upp till mig att arbeta vidare med min kreativitet, färg och form.
Där arbetade jag i fyra år och fick min modistutbildning.
Med detta utgångsläge har jag haft med mig modistyrket, som jag aldrig kan vara utan för det är så spännande och roligt.
Jag har även arbetat med keramik och haft kurser i 15 år. Detta material påminner en hel del om att forma hattar.

Var hämtar du inspiration?

Det är ju inte så konstigt att jag har valt att bo med naturen utanför knuten för där finns färgerna och formerna och lugnet.
Inspiration får jag också från alla ljuvliga material såsom flor, fjädrar, spetsar, tyll, alla olika tyger och alla härliga capliner.

Finns det någon modist som du beundrar, vem?

Jag beundrar Carolina Lindström som var den första modisten i Sverige på 1800-talet och som öppnade den första hattaffären i Gamla Stan på Västerlånggatan i Stockholm.

Vilken är din favoritperiod i historien gällande hattar?

50 och 60-talen var människorna välklädda med skräddarsydda kappor dräkter och hattar.

Nämn en kändis du skulle vilja skapa en hatt åt

Eftersom jag bor ca 2 mil ifrån Ockelbo, så skulle det vara spännande om Ewa Vestling och Kronprinsessan kunde göra en visit till min ateljé.

Har du några tips till de som vill jobba med hattar?

Att satsa på modistyrket innebär att skapandet skall vara det viktigaste och att inte ge upp- Gå sin egen väg men ändå vara lyhörd.

Var kan vi se och läsa mer om dig?

Hemsida: www.annastinashattstuga.n.nu
Epost: a_s.hattstugan@hotmail.com

Lämna ett svar